Difference between revisions of "He/מילון מונחים"
From GnuCash
m (→X: cleanup) |
m (→X: style) |
||
Line 174: | Line 174: | ||
;<span id="XDG">'''XGD'''</span>: ''X Desktop Group'', היה שמה הקודם של [https://www.freedesktop.org freedesktop.org], "אזור שיתוף פעולה" לתקנים ומפרטים, בו משתמשים יכולים לדון בחופשיות ולהחליף רעיונות, ובנוסף בונה מסדת בסיסית לתכנת שולחן־עבודה מבוססי לינוקס ויוניקס. | ;<span id="XDG">'''XGD'''</span>: ''X Desktop Group'', היה שמה הקודם של [https://www.freedesktop.org freedesktop.org], "אזור שיתוף פעולה" לתקנים ומפרטים, בו משתמשים יכולים לדון בחופשיות ולהחליף רעיונות, ובנוסף בונה מסדת בסיסית לתכנת שולחן־עבודה מבוססי לינוקס ויוניקס. | ||
:חשוב ביותר הוא [https://standards.freedesktop.org/basedir-spec/basedir-spec-latest.html XDG מפרטי מחיצות בסיסיות], המגדירים את המחיצות: <tt>$XDG_DATA_HOME</tt>, <tt>$XDG_CONFIG_HOME< /tt>,... | :חשוב ביותר הוא [https://standards.freedesktop.org/basedir-spec/basedir-spec-latest.html XDG מפרטי מחיצות בסיסיות], המגדירים את המחיצות: <tt>$XDG_DATA_HOME</tt>, <tt>$XDG_CONFIG_HOME< /tt>,... | ||
− | :'''הערה''': מיקרוסופט משתמשת בתקן משלה המכונה [[#C|CSIDL]]. | + | :'''הערה''': מיקרוסופט משתמשת בתקן משלה המכונה[[#C|CSIDL]]. |
− | + | ;<span id="XML">'''[http://en.wikipedia.org/wiki/XML XML]'''</span>: (ראשי תיבות באנגלית של '''eXtensible Markup Language''') הוא [[#ת|תקן]] לקידוד וייצוג נתונים במחשבים. שימוש ב־XML מקל על החלפת נתונים בין מערכות שונות שפועלות על גבי תשתיות שונות. תקן ה־XML מגדיר כיצד לייצג מידע באופן כללי ולא את המידע שיוצג. תקן XML שייך למשפחת '''[https://he.wikipedia.org/wiki/שפת_סימון שפת סימון]''' (markup language), ומבוסס על תקן משנת 1986 בשם [https://en.wikipedia.org/wiki/Standard_Generalized_Markup_Language SGML]. | |
:ניתן לראות ב־XML מעין הפשטה של HTML. והוא משמש גם לאחסון: | :ניתן לראות ב־XML מעין הפשטה של HTML. והוא משמש גם לאחסון: | ||
:* '''מידע מובנה''' כדוגמת ''קובץ נתוני גנוקאש'', או | :* '''מידע מובנה''' כדוגמת ''קובץ נתוני גנוקאש'', או |
Revision as of 17:26, 17 November 2021
שפות | English | עִברִית |
---|
כללי
מילון המונחים מנגיש הגדרות של כמה מהמונחים השכיחים בהם אתם עשויים לפגוש לעתים קרובות תוך שימוש בגנוקאש. מגרסה 2.6.15 מדריך ההדרכה והמושגים של גנוקאש כולל מילון מונחים. עמוד זה מכיל מונחים שימושיים נוספים גם עבור מפתחים, כותבי תיעוד ומתרגמים.
א ב ג ד ה ו ז ח ט י כ ל מ נ ס ע פ צ ק ר ש ת
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
$ ~
ד
דוקסיג'ן: .כלי לחילוץ קטעי מלל מתוך קוד המקור באופן אוטומטי לצרכי תיעוד המערכת דוקסיג'ן היא מערכת תיעוד שתומכת בשפות C ++, C, Java, IDL (קוברה ומיקרוסופט טעמים) ובמידה מסוימת PHP ו- C#."
י
יחסים פיננסיים
- הם היחסים בין סעיפים שונים בדוחות הכספיים של העסק/החברה וכן היחסים בין סעיפים בדוחות הכספיים של החברה לנתונים שאינם נכללים במסגרת הדוחות, כל זאת במטרה ללתת לקורא הדוחות כלים נוספים להבנת מצבה של החברה מבחינת נזילות, רווחיות, מבנה ההון והיעילות התפעולית של החברה.
מ
מערכת לניהול מסד נתונים
- ראו גם
- DBSM
ע
- עקרונות חשבונאיים מקובלים
- או כללים חשבונאיים מקובלים, (באנגלית: Generally Accepted Accounting Principles, הקיצור המקובל: GAAP) משמש לתיאור עקרונות המופעלים בפרקטיקה החשבונאית לאופן רישום עסקאות בחשבונאות פיננסית. בחוות דעת על הדוחות הכספיים, שעל פיהם קובעים רואי החשבון אם הדוחות הכספיים ערוכים על פי עקרונות חשבונאיים מקובלים. עקרונות אלה אינם גלובליים ועשויים להשתנות ממקום למקום ומזמן לזמן. כדי להבחין ביניהם, צריך לבחון את ההקשר בו נעשה השימוש במונח.
- ראו גם
- GAAP
ת
- תקן
- (בלועזית: סְטַנְדַּרְט; מאנגלית: Standard; מלטינית: Extendere – להושיט, לפרוש) הוא מפרט או שיטה מקובלים, ואף במקרים מסוימים מחייבים, ליישום בתחום מסוים (בתעשייה, בשירותים, בדקדוק וכיוצא בזה.)
- תקן מדרג מערכת קבצים
-
- ראו גם
- FHS
- תרשים חשבונות
- (באנגלית: Chart of Accounts (CoA)) רשימת כל החשבונות הזמינים בקובץ הנתונים. תרשים החשבונות מורכב מחשבונות מאזניים (נכסים, התחייבויות, הון עצמי) וחשבונות תוצאתיים (הכנסות, הוצאות, רווחים או הפסדים). ניתן להרחיב את טבלת החשבונות ולהתאים אותה כך שתשקף את פעילות החברה. ניתן לבחור את תרשים החשבונות בגנוקאש מתפריט ← פעולות ← תרשים חשבונות חדש...
- ראו גם
- תרשים חשבונות
$
- $
- זהו תו תחילית המסמל שמות משתנים במערכות דמויי לינוקס, בדומה ל־%variable% במערכות וינדוס.
- $HOME
- זהו הנתיב למחיצת הבית במערכות דמויי לינוקס.
- הערה: בוינדוס $HOME ממוקם ב:
%SYSDRIVE%\Documents and Settings\%USER%\
- לדוגמה, אם מערכת ההפעלה מותקנת ב־"C:" ושם המשתמש הוא "foo",מחיצץ הבית $HOMEתהיה זהה ל:
C:\Documents and Settings\foo
A
- AqBanking
- a library, which implements the german Home Banking Computer Interface HBCI and Electronic Banking Internet Communication Standard EBICS, besides OFX Direct Connect and Paypal. It is the successor of openHBCI. See AqBanking for use in GnuCash.
B
- BIC
- התקן הבינלאומי ISO 9362:2014. תקן זה מפרט את המרכיבים והמבנה של קוד מזהה אוניברסלי, (ראשי תיבות באנגלית Business Identifier Codes (BIC) – ובתרגום לעברית – קוד מזהה עסקי), עבור מוסדות פיננסיים ואחרים, עבורם נדרש מזהה בינלאומי כזה על מנת להקל על עיבוד מידע אוטומטי בגין שירותים פיננסיים. קוד ה־BIC משמש לטיפול בהודעות, ניתוב תנועות עסקיות וזיהוי צדדים עסקיים מעורבים. SWIFT מנפיקה מנפיקה קודי BIC למוסדות פיננסיים ואחרים מתוקפ תפקידה ברשות הרישום, מתוקף תקן ISO 9362. ה־BIC משמש בעסקאות פיננסיות, מאגרי מידע של לקוחות וצדדים מעורבים, מסמכי ציות ועוד רבים אחרים. תקן ISO 9362:2014 זמין מאת ארגון התקן הבינלאומי ( International Standard Organization) ISO.
- מבנה קוד BIC
- BIC הוא קוד בן 8 תווים, המוגדר כ'מזהה צד עסקי', המורכב מקידומת הצד העסקי (4 תווים אלפאנומרים), קוד המדינה כפי שהוגדר ב-ISO 3166-1 ( 2 תווים אלפביתיים), וסיומת הצד העסקי (2 אותיות ומספרים). מזהה הסניף הוא רכיב אופציונלי בן 3 תווים שיכול להשלים את קוד ה־BIC בן 8 התווים, המשמש לזיהוי מיקומים, מחלקות, שירותים או יחידות ספציפיים של אותו צד עסקי.
C
- CoA
- Chart of Accounts (CoA)
- ראו גם
- תרשים חשבונות
- CSID
- ראשי תיבות באנגלית של Constant special item ID list ובתרגום לעברית 'רשימת ערכי מזהי פריט מיוחדים קבועים'. אלו מספקים דרך ייחודית שאינה תלויה במערכת לזהות תיקיות מיוחדות המשמשות לעתים קרובות על ידי יישומים, אך ייתכן ששמם או מיקומם בכל מערכת נתונה יהיה שונה. לדוגמה, תיקיית המערכת עשויה להיות "C:\Windows" במערכת אחת ו־"C:\Winnt" במערכת אחרת. קבועים אלו מוגדרים ב־Shlobj.h. Windows App Center.
- המקבילה ל־XDG במיקרוסופט.
- CSV
- הן ראשי תיבות באנגלית של Comma Separated Values או בתרגום לעברית, ערכים מופרדים בפסיקים. זוהוא דפוס להמרת טבלאות לתצורת מלל פשוט. בתבנית זו כל רשומה מופרדת באמצעות שבירת (מעבר) שורה, הרשומה מורכבת משדות המופרדים באמצעות תו מוגדר, כאשר בדרך כלל נעשה שימוש בפסיק, נקודה־פסיק או בטאב (האחרון Tab Separated Values (TSV)). לכל התאים בטבלה, מספר שדות זהה. תבנית CSV נמצאת בשימוש נרחב ונתמכת על ידי תכנות רבות, בהן תכנות גיליון אלקטרוני, מסדי נתונים ותכנות מדעיות/סטטיסטיות. נעשה בתבנית שימוש בשפות תכנות שונות, כדוגמת R, פייתון, Ruby ו־PHP שבהן קיימת גם תמיכה בספרייה תקנית, המאפשרת קריאת וכתיבת קבצי CSV בקלות. בגלל פשטותה ונוחיות השימוש בה, אחד השימושים הנפוצים בתבנית CSV היא העברת נתונים מתכנה אחת לאחרת. Wikipedia
D
- DBMS
- הגישה למסד נתונים כלשהו כגון mySQL או PostgreSQL, נעשית באמצעות תוכנה ייעודית שנקראת 'מערכת לניהול מסד נתונים' או באנגלית – DBMS) Database Management System).
- DocBook
- שפת סימון סמנטית לתיעוד טכני מבוססת XML. היא נועדה במקור לכתיבת מסמכים טכניים הקשורים לחומרת ותכנת מחשב, אך ניתן להשתמש בה בכל סוג תיעוד אחר. כשפה סמנטית, DocBook מאפשרת למשתמשיה ליצור תוכן מסמך בצורה חזותית טבעית הלוכדת את המבנה הלוגי של התוכן. את התוכן ניתן לפרסם במגוון תבניות, בכלל זה: HTML, XHTML, EPUB, PDF, דפי man, עזרת מרשתת ועזרת HTML. כל זאת מבלי לדרוש ממשתמשיה לבצע שינויים כלשהם במקור. במילים אחרות, כאשר מסמך נכתב בתבנית DocBook הוא הופך לכזה שניתן בקלות לנייד לתבניות אחרות ומיתר את הצורך לשכתב אותו. באתר Urs Lindegger ניתן למצוא מבוא נחמד בעוד שהאתר הרישמי נמצא ב־DocBook: The Definitive Guide.
F
- FHS
- תקן מִדְרָג מערכת הקבצים (באנגלית: Filesystem Hierarchy Standard ובקיצור FHS) במערכות הפעלה מבוססות לינוקס, מגדיר את מבנה ומדרג התיקיות, ותוכן הקבצים שבהם. התקן מהווה למעשה הרחבת מערכת הקבצים של מערכת ההפעלה BSD. הוא מתוחזק על ידי קרן לינוקס וגרסתו הנוכחית היא 3.0, אשר הוכרזה ב־3 ביוני 2015. אך מבנה מחיצת $HOME של המשתמש מוגדרת על ידי XDG.
G
- GAAP
- המונח עקרונות חשבונאיים מקובלים או כללים חשבונאיים מקובלים (באנגלית: Generally Accepted Accounting Principles, הקיצור המקובל: GAAP) משמש לתיאור עקרונות המיושמים בפרקטיקה החשבונאית לאופן רישום עסקאות בחשבונאות פיננסית. רואי החשבון, קובעים בחוות הדעת על הדוחות הכספיים, אם הדוחות הכספיים של העסק, ערוכים על פי עקרונות חשבונאיים מקובלים. עקרונות אלה אינם גלובליים ועשויים להשתנות ממקום למקום ומזמן לזמן. כדי להבחין ביניהם, צריך לבחון את ההקשר בו נעשה השימוש במונח. עקרונות חשבונאיים מקובלים בארצות הברית, למשל, מכונים US GAAP, בעוד שעקרונות חשבונאיים מקובלים בישראל מכונים באנגלית, Israeli GAAP.
- לתקנים בינלאומיים ראו International Accounting Standards (IAS) ו־International Financial Reporting Standards (IFRS).
- GConf
- Gnome's Configuration Sytem has been used by GnuCash <=2.4 to store its configuration. In 2.5.x it was replaced by GSettings.
- GNOME
- pristine derived from GNU Network Object Model Environment is a desktop environment, from which Gnucash uses a bunch of libraries.
- GSettings
- Since GnuCash 2.5 the tool to store the users configuration data. It uses the native data store of the operating system:
- Linux
- DConf since Gnome 3.0 dropped GConf. Use the command-line dconf-editor to modify prefs when GnuCash isn't running.
- MacOsX
- Defaults. Use the command-line defaults(1) to modify prefs when GnuCash isn't running.
- Windows
- Registry.
- gtk
- the GIMP Tool Kit. It is the underlying graphical library that is used by GIMP, the GNU Image Manipulation Program, but also by the whole Gnome desktop. gtk.org says that "GTK+ is a multi-platform toolkit for creating graphical user interfaces. Offering a complete set of widgets, GTK+ is suitable for projects ranging from small one-off projects to complete application suites."
- guile
- GNU Ubiquitous Intelligent Language for Extensions is an interpreter for the Scheme programming language, packaged as a library which can be incorporated into your programs. Other interpreters for Scheme are e.g. MIT Scheme, UMB Scheme, Luna, Hobbit, and many others.
- g-wrap
- a tool for creating Scheme interfaces to C libraries and vice versa. (replaced by swig for gnucash >= 2.2.0)
H
- HBCI/FinTS
- (ראשי תיבות באנגלית: Financial Transaction Services). בעבר נקרא HBCI ( בעברית: מנשק מחשב בנקאי ביתי), הוא תקן בנק עצמאי שנועד לבנקאות מקוונת, הפרוטוקול פותח לשימוש על ידי בנקים גרמניים ולקוחותיהם. התקן זמין לציבור ומשמש כמעט בכל הבנקים הגרמניים, אך מעבר לזאת, בשום מקום אחר בעולם. כאמור, בשנת 2002 השרות שינה את שמו ומכונה מאז "שירותי תנועות פיננסית" (FinTS). ניתן בגנוקאש להשתמש בשרות זה באמצעות AqBanking.
- HTML
- (ראשי תיבות באנגלית: Hyper Text Markup Language; בעברית: שְׂפַת סִימָנֵי עֲרִיכָה לְתַמְלִיל־עָל לפי האקדמיה ללשון העברית.) שפת תגיות לתצוגה ועיצוב עמודי מרשתת ותוכן לתצוגה בדפדפן. זו שפת התגיות המרכזית בעולם ההמרשתת, המהווה שלד למרבית עמודי התוכן במרשתת. השפה מאפשרת עיצוב תוכן בצורה מהירה, קלה ללימוד באופן יחסי וקלה לכתיבה.
I
- IBAN
- International Bank Account Number consits of up to 34 alphanumeric characters, as follows:
- country code using ISO 3166-1 alpha-2 – two letters,
- check digits – two digits, and
- Basic Bank Account Number (BBAN) – up to 30 alphanumeric characters that are country-specific. It is often a concatation of the former national bank code and the account number.
- The standard is ISO 13616.
- IFRS
- תקן לדיווח כספי בינלאומי (באנגלית: International Financial Reporting Standard, בקיצור: IFRS) הוא אסופה של תקנים חשבונאיים שנוצרו על ידי המוסד הבינלאומי לתקינה בחשבונאות. מדינות רבות בעולם בחרו לאמץ את התקינה הזו כתקן מחייב במגזרים עסקיים שונים. בישראל, החליט המוסד הישראלי לתקינה בחשבונאות בישיבת מועצת המוסד שנערכה ב-31 במאי 2005 לאמץ את התקינה הבינלאומית.
- IRC
- Internet Relay Chat is a form of instant communication over the Internet. It is used for GnuCash to enable group (many-to-many) communication in a discussion forum, called channel. IRC in itself additionally also allows one-to-one communication. you can find the connection information at IRC
L
- LibOFX
- an Open Source library for OFX (see below). It was created by one of the GnuCash developers (Benoit Gregoire), originally to be the OFX interface for GnuCash.
M
- MIC
- Market Identifier Code (ISO 10383) is a unique identification code used to identify securities trading exchanges, regulated and non-regulated trading markets. The MIC is a four alphanumeric character code like XNAS for US NASDAQ and used in some Online Quotes modules.
- Download
- iso20022.org/market-identifier-codes
- MIME
- Multipurpose Internet Mail Extensions are also used to register document types and associate them with applications in desktop environments like Gnome, KDE, ...
- MTxxx
- SWIFT Message Types are a bunch of financial information standards defined by SWIFT and used for international exchange. Several (European) banks offer interfaces for some of them to their clients, too.
- GnuCash can import some MT94x files.
- It is also used internally in HBCI.
- Unfortunately, you can't download the MT940 standard from SWIFT, but some banks (like this one) publish it on their website.
- Changes will be published at https://www.swift.com/standards/standards-resources.
O
- OFX
- the Open Financial eXchange format. This is a financial information standard (i.e. a file format standard) documented at http://www.ofx.net/DeveloperSolutions.aspx
- OpenHBCI
- was an Open Source implementation of the German HBCI. It was replaced in 2004 by AqBanking.
P
- PAS 76
- A software standard for VAT tax reporting for UK businesses created by British Standards. The full name of this standard is "Publicly Available Specification Accounting software standard - PAS 76."
- PHP
- originally Personal Home Page, now PHP: Hypertext Preprocessor is the server sided scripting language in the pages of www.gnucash.org.
- Python
- a programming language, which can be used to write extensions to GnuCash, if support was enabled at build time.
Q
- QOF
- Abbreviation of the Gnucash internal module Query Object Framework, an abstraction level in the program code.
S
- Scheduled Transactions
- are templates for entries that will occur in the future: for example, regularly recurring bills, such as utility or mortgage payments. SX's are meant to make it easier to enter in anything that recurs on a regular basis.
- Scheme
- a functional programming language, a dialect of Lisp. There's a little more information at http://www.swiss.ai.mit.edu/projects/scheme/, where they'll tell you that "Scheme is a statically scoped and properly tail-recursive dialect of the Lisp programming language invented by Guy Lewis Steele Jr. and Gerald Jay Sussman.", but there are several tutorials like anotherSchemeTtutorial. Use your preferred web search to find them.
- SEPA
- In the Single Euro Payments Area the IBAN replaces national routing and accounting numbers. After a "transitional phase" it obsoletes the BIC for transfers inside the registered regions, too.
- SWIFT
- The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication is among other things the editor of the Message Type file standards.
- SWIG
- The Simplified Wrapper and Interface Generator is 'a tool that connects programs written in C and C++ with a variety of high-level programming languages', here for creating Scheme interfaces to C libraries and vice versa. (Replacement for g-wrap since gnucash 2.2.0)
- SX
- קיצור של המונח scheduled transaction תנועה מחזורית, סלנג ב-IRC.
T
- Travis CI
- is a hosted, distributed continuous integration service used to build and test software projects hosted at GitHub. See Testing#Travis CI about our usage.
- txn
- קיצור של המונח transaction תנועה , סלנג ב-IRC.
X
- XAccountant
- אביו הקדמון , מבוסס Motifשל גנוקאש.
- XGD
- X Desktop Group, היה שמה הקודם של freedesktop.org, "אזור שיתוף פעולה" לתקנים ומפרטים, בו משתמשים יכולים לדון בחופשיות ולהחליף רעיונות, ובנוסף בונה מסדת בסיסית לתכנת שולחן־עבודה מבוססי לינוקס ויוניקס.
- חשוב ביותר הוא XDG מפרטי מחיצות בסיסיות, המגדירים את המחיצות: $XDG_DATA_HOME, $XDG_CONFIG_HOME< /tt>,...
- הערה: מיקרוסופט משתמשת בתקן משלה המכונהCSIDL.
- XML
- (ראשי תיבות באנגלית של eXtensible Markup Language) הוא תקן לקידוד וייצוג נתונים במחשבים. שימוש ב־XML מקל על החלפת נתונים בין מערכות שונות שפועלות על גבי תשתיות שונות. תקן ה־XML מגדיר כיצד לייצג מידע באופן כללי ולא את המידע שיוצג. תקן XML שייך למשפחת שפת סימון (markup language), ומבוסס על תקן משנת 1986 בשם SGML.
- ניתן לראות ב־XML מעין הפשטה של HTML. והוא משמש גם לאחסון:
- מידע מובנה כדוגמת קובץ נתוני גנוקאש, או
- מסמכים טכניים ב־Docbook.
- פרטים נוספים והמלצות ניתן למצוא ב־W3C Recommendation.
- XSLT
- (ראשי תיבות באנגלית של eXtensible Stylesheet Language Transformations). הוא למעשה קובץ מלל מבוסס XML שנועד לביצוע התמרות של קובצי XML כלומר, להפוך קובצי XML ל"נוחים לקריאה" לבני אנוש.
- המסמך המקורי נותר ללא שינוי; אך מסמך חדש נוצר בהתבסס על נתוני קובץ ה־XML. הפלט שנוצר עשוי להיות במגוון תבניות, כגון : קובץ XML חדש, קובץ HTML, קובץ מלל פשוטים ועוד. השימוש הנפוץ ביותר בכלי זה הוא ליצירת קובצי XHTML לאתרי מרשתת ו/או קובצי PDF מקוונים.
- כמו כל שפת תכנות, גם XSLT מושפעת משפות תכנות פונקציונליות ומבוססות מלל כגון : SNOBOL או AWK. ניתן להשוות שפה זו לשפת DSSSL שמתמירה קובצי SGML, כפי ש־XSLT מתמירה קובצי XML.
- במיזם גנוקאש נעשה בו שימוש לחולל את תבניות התיעודהשונות. ניתן למצוא פרטים טכניים ברכיבי תיעוד.
- משתמשי גנוקאש שבחרו להשתמש ב־XML כמסד הנתונים שלהם (במקום SQL) , יכולים אף הם להשתמש בכלי, לחילוץ נתונים מהקובץ שלהם, כמו למשל: יצירת טבלת חשבונות או לחולל תרשים חשבונות ועוד.
~
הסימן '~' בשם הנתיב זהה במשמעותו ל־ $HOME.